Dvojhlavá príšera bodovala na deň detí

Na pozvanie MČ Rača sme mali svoje zastúpenie aj na dni detí 2.6. 2024 v športovom areáli Sklabinská. Počasie sa oproti sobote našťastie umúdrilo, na toto milé podujatie prišli stovky detí. Hneď pri vchode sme mali rozloženú veľkú šachovnicu, stolíky so šachmi a kto sa pristavil, mohol si zahrať s kým chcel. Niektoré deti ma spoznávali zo škôlkarských kurzov, bolo príjemné zoznámiť sa aj s ich rodičmi a ponúknuť im možnosť napredovať v šachu od septembra.

Za príklad som im dával pár klubových hráčov, ktorí neďaleko mňa drtili šachy, pretože sme si toto miesto vybrali zároveň ako posezónne stretnutie doprastaváckych družstiev 5. ligy – DPS N a DPS P. Tí, čo nezaváhali a prišli, dostali sladkú odmenu – cukrovú vatu. Šachuľko zuby nemá, ten by si bez obáv mohol dať tiež, ale radšej so Šéfkom zabával okoloidúcich, najmä rodiny čakajúce na registráciu (bol tu naozaj pestrý program – vzdušná atrakcia, crazy jump, elektrické autíčka, nafukovacie hrady a mnoho iného).

V našej aréne si to medzi sebou rozdávali aj otcovia so synmi, alebo aj deti, ktoré sa tu ocitli len tak náhodou. Vrcholom bola atrakcia, aká sa na takúto akciu priam hodí – hra naslepo. Keďže si chcel zahrať Oliver Kováčik i Lukáš Janovíček, vyriešili sme to tak, že sme im na hlavu prehodili mikinu a bolo vybavené.

Hrali proti Barborke, ktorá do tajov tejto hry ešte len vniká. Chlapci sa v ťahoch striedali, nič síce nevideli, ale ako sa vraví, dobrý šachista má šachovnicu aj v hlave. Netrvalo dlho a našli krásny mat – koniec! Obaja vyzerali báječne – ako dvojhlavá príšera, napokon všade na plagátoch sa propagovalo, že to mal byť Dinosaurí deň – tak sme takú šachovú potvoru „vytvorili“ aj my.

Ozaj, aby som nezabudol na veľmi milé prekvapenie, ktoré pripravili rodičia deťom, ktoré získali na Majstrovstvách SR v Senci striebro v družstvách mladších žiakov – každému z nich vyrobili vlastný pohár – veď uznajte sami, ak je len jeden a hráči štyria – dosť ťažko nájdete spôsob, ako bude pohár putovať. Ale čo je doma, to sa počíta. Výsledky nehľadajte, ale ak chcete vedieť pikošku, v blitze ma tam porazil Filip Veselý, super, že som prehral, dobre ho trénujem…

Autor: Martin Hunčár, tréner Bratislavskej šachovej akadémie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *