Na dostihovej dráhe boli kone iba za šachovnicou

Dni Petržalky 2024

22.6. 2024 sa na dňoch Petržalky na dostihovej dráhe nenaháňali tento raz pretekárske kone, ale ak by sme zrátali všetkých jazdcov v rozložených šachových súpravách, bol by to celkom iste pekný závod. Mestská časť podujatie zorganizovala výborne, deti sa mohli vyblázniť na skákacích hradoch, bola tu NERF aréna, elektrické autíčka a mnoho ďalších atrakcií, hudba i veľa rôznych stanovíšť, kde sa zbierali vytúžené pečiatky.

My sme ponúkali bonus – za vyriešený šachový kvíz dostali u nás rovno „drahokam“ (malý tromlovaný minerál) a veru, veľa sme ich nabádať nemuseli. Okrem jednoduchého testu sme ponúkali aj trošku zložitejší: v jednej otázke sme sa napríklad pýtali, čo je to pat. Kluboví hráči sa pritom nezapotia, no niektoré deti i rodičia, čo sa s figúrkami hrou iba zoznamujú, však lavírovali medzi dvoma scestnými možnosťami – pat ako vyhodenie súperovho kráľa alebo žeby pat znamenalo nedať gól z penalty?

Ešte väčšie problémy narobila otázka, čo je to branie mimochodom – tu sa niektorí nechali nachytať na hruškách – buď boli presvedčení, že nič také neexistuje, lákala ich však aj možnosť, že je to vyhodenie figúrky počas jedenia.

Po rannom daždi sme mali celý deň až do večera krásne počasie, až príliš horúce, aj preto jedna slečna hrala s dáždnikom. Komické, ale účinné. O tretej poobede prišla skutočná čerešnička na torte – súboj Tomáša Andrého, 5. na svete v rebríčku FIDE do 9 rokov proti Jurkovi Sestrienkovi, ktorý má za sebou akurát rok v tréningovej skupine „C“ Martina Hunčára. Aby to bolo vyrovnanejšie a zábavné pre divákov, Tomáško hral na veľkej magnetickej šachovnici naslepo.

A zvládol to bravúrne. Otvorenie ešte Jurko ako tak zvládol, ale v strednej hre začal podhadzovať figúrky a jeho súper si takéto príležitosti ujsť nenechal a hoci si všetko premietal iba v hlave, partiu s prehľadom vyhral.

Nasledovala simultánka so Šachuľkom Matovým, deti si plyšákove blundre vyslovene užívali. A o to tu vlastne išlo, aj preto mnoho z detí strávilo práve pri našom stánku najviac času.

Mnoho rodičov sa popritom vážne zaujímalo o tréningy a tábory, informovali sme o posledných voľných miestach na festivale Bratislavské šachové leto, ktorého súčasťou budú aj denné tábory.

Veľmi spokojná bola aj mestská časť Petržalka, ktorá by nás najradšej o rok rada videla znova a to nielen na jeden deň, ale rovno na dva. O šach je totiž záujem, čudovali by ste sa. Na záver len taká otázka na zamyslenie. Využívame naozaj rôzne príležitosti, aby sme kráľovskú hru predstavili verejnosti v našich slovenských mestách?

Autor: Martin Hunčár, tréner Bratislavskej šachovej akadémie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *